Den glemte musikklegenden


Screen-shot-2013-02-25-at-3.37.13-PM

Aldri hørt om Rodriguez? Det er du ikke alene om. “Searching for Sugar Man” er musikkdokumentaren om artisten som ble sammenlignet med Bob Dylan, The Beatles og The Rolling Stones, men som aldri oppnådde suksess i USA. I Sør-Afrika er saken derimot en annen.

På slutten av 1960-tallet ble Rodriguez oppdaget av to produsenter i Detroit. De lot seg fortrylle av hans sjelfulle tekster og vakre melodier, og bestemte seg raskt for å produsere den første plata; “Cold fact”. Forventningene var enorme, men til stor fortvilelse ble den en flopp. Omtrent ingen kjøpte plata. Karrieren tok aldri av, og ryktene gikk om at musikeren begikk selvmord under sin siste konsert.

En bootleg ble derimot tatt med til Sør-Afrika, der artistens låter fikk stor påvirkningskraft. Låta “I wonder”,som inneholdt strofen “I wonder, how many times you’ve had sex”, ble populær blant ungdommen som til daglig levde med en sensur på alt som hadde med kropp og seksualitet å gjøre. Myndighetene forbød låten, men det gjorde ikke sangen mindre populær. For hva er vel mer tiltrekkende for en 16-åring enn det forbudte? Plata inneholdt låter som oppfordret til kritikk av samfunnet, og som var synlig preget av hans oppvekst under fattige kår i industribyen Detroit. Det tok ikke lange tiden før “Cold fact” ble soundtracket til anti-apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika. Den bidro til oppstarten av flere anti-apartheid-band som hadde Rodriguez som inspirasjonskilde.

Fanskaren ble større og større i Sør-Afrika, men ingen visste noe om personen Rodriguez. De ihugede sør-afrikanske fansene Stephen “Sugar” Segerman og Craig Bartholomew Strydom bestemte seg for å finne ut hvem Rodriguez var, og hva som hadde skjedd med ham. Slik startet ideen til denne filmen.

Dette er historien om den fantastiske musikeren, poeten og personen Rodriguez, og mysteriet rundt hva som skjedde med han. Den er øyeåpende og inspirerende, og absolutt en musikkfilm du bør få med deg. Og hvem vet, kanskje han dukker opp på Øya-festivalen i sommer også?

Sjekk ut traileren her:
Comments are closed.