Samfunnsengasjert rock


tumblr_m380z92Xlb1ru3gvw

Rapvalg er en musikkonkurranse for alle sjangre, ikke bare rap og hip hop. Rocken er en sjanger som har gitt oss mange politiske og samfunnsrelaterte kvalitetslåter gjennom tidene, og som stadig fortsetter å overraske positivt. Her er 5 av våre favorittlåter fra noen av tidenes feteste rockeband.

I klassikeren “Brick in the wall” kritiserer Pink Floyd skolesystemet, og det de ser på som et maskineri, der alle skal tenke og gjøre det samme. I 1980 brukte fargede elever i Sør-Afrika låta som protestsang mot rasistisk propaganda og forskjellsbehandling i det ofisielle skolepensumet.

Guns N’ Roses “Civil War” er en anti-krigslåt, hvor rockerne tar oss med gjennom USAs historie, og peker på konsekvensene for landets krigføring.

I “Sunday Bloody Sunday” beskriver U2 opplevelsen til en observatør av de forferdelige hendelsene i Derry, Nord-Irland, under det som blir kalt Bloody Sunday, hvor britiske tropper skjøt og drepte menneskerettighetsforkjempere og andre sivile.

Muses “Knights of Cydonia” oppfordrer til å kjempe for rettighetene våre. Bandet kritiserer dårlige ledere, og ber oss om å få orden på ting igjen.

“Icky Thump” retter en pekefinger mot amerikansk utenrikspolitikk, og en påstått dobbeltmoralisme. Tittelen stammer fra det nord-engelske uttrykket “Ecky Thump”, som betyr “Hva faen?”. Han byttet ut “Ecky” med det mer amerikanske “Icky”, sånn at de amerikanske tenåringen skulle forstå teksten.

Er du en talentfull rocker med samfunnsengasjement? I så fall vil vi høre fra deg. Meld deg på Rapvalg 2013 her.

 Legg igjen en kommentar