Who run the world? GIRLS!


Av våre 35 finalister er det kun 4 jenter som har kommet videre til finalen. Vi tok en liten Q&A med tre av dem:

 Emilie BW bidrar med låta “Level 1- Samma sak”  Skjermbilde 2013-07-01 kl. 20.23

Hvorfor begynte du med rapmusikk?

Det er flere grunner til det! Jeg har alltid likt å skrive og uttrykke meg kreativt. Har drevet med teater, dans, sang, skriving, tegning.. Via dansen ble jeg glad i hip hop og rap, og jeg har danset ulike typer street dance siden jeg var rundt 10 år. Det som er bra med både dans og rap er at man får uttrykke seg på en veldig enkel og ærlig måte, og får samtidig sagt veldig mye på kort tid. Dessuten følte jeg at det manglet en jente som rappet og skrev min type sanger på norsk. Da tenkte jeg at skal man få noe gjort ordentlig er det best å gjøre det sjæl!

Hva er ditt budskap?

Budskapet i låta til konkurransen virker nok ganske lett å forstå. Jeg sier hva jeg legger i begrepet ytringsfrihet og prøver å få folk til å tenke rundt temaet. Det startet med at jeg ville skrive om “menn som netthater kvinner”, men ville at låta skulle ha en mindre spesifikk vinkling. Da ble det til ekstremisme og netthat generelt, for dialog og mot isolasjon. Har lest litt intervjuer med Dalai Lama i det siste, og han sier det veldig bra: mennesker som søker lykke i et fellesskap vil oppnå positiv lykke, de som søker en egoistisk form for lykke uten nøysomhet og tanke på andre vil som oftest bli ulykkelige- og skape negativitet. Alle mine tekster er ganske politisk-filosofiske.

Hva synes du om flertallet av gutter innenfor konkurransen?

Guttene har overraskende bra låter selv om de ikke er jenter, det må jeg si. Har selvsagt noen favoritter- nivået er utrolig høyt. Men jeg regner med at juryen også synes at hvilke 10 låter som helst fortjener en plass i finalen. Personlig setter jeg pris på en god og meningsfull tekst, og det er det jo mange av her. Ekstra gøy hvis man får det til på norsk.

Hvem er dine kvinnelige rap-inspirasjoner?

I oppveksten har jeg hørt mye på kvinnelige artister som Missy Elliot, M.I.A., Eve, Gwen Stefani, og nå i det siste er selvsagt Azealia Banks veldig kul. De må ikke nødvendigvis rappe for å være inspirerende. Om jeg skal inkludere artister som inspirerer meg uavhengig av kjønn kan jeg inkludere Akala, The Streets, N.E.R.D., Milton Jackson.. Det er så mange. Jeg hører egentlig på alt fra metal til house, bare låta er god. Synes det er dumt at hver gang ei dame opptrer i rap-sammenheng er hun enten med og synger på refrenget eller er nesten helt avkledd i en video. Missy er vel et av de få unntaka. Akala er egentlig mer feminist -ikon enn f.eks A. Banks sånn sett! Man må ikke være mann for å ha på klær når man rapper. Det har jeg hvertfall hørt.
Jeg hører på det meste som er av norsk (og svensk)rap – ingen nevnt ingen glemt! Alle gutta er utrolig gode der. Som sagt håper jeg vi blir et par jenter som kan vise god lyrikk fremover!

Har du noen favoritter av de andre jentefinalistene?

Hadde vært fett om 4 av 10 jenter var i finalen! Vi fortjener like mye en plass der som mange av gutta, selvom vi ikke har et navn fra før og en fanbase. Det gjelder å være oppfinnsomme. Liker at alle jentene har veldig forskjellige låter, og krysser fingrene for alle. Gutter som jenter!

Hva er dine fremtidsutsikter?

Jeg håper jeg kan starte høsten m opptreden på Blå! Ellers inneholder fremtiden reising, studier, musikk, dans og forhåpentligvis får jeg lagd noe av de haugene med tekst som ligger og slenger rundt her. Hvis jeg setter meg mål pleier jeg stort sett å nå de. Heldigvis er jeg omgitt av inspirerende folk. Fikk f.eks.med meg noen venner og lagde en skikkelig ad hoc-musikkvideo til låta(sjekk youtube!) Det er utrolig gøy at man får lov til å være kreativ! Men som en eller annen sa en gang: Det er vanskelig å spå – særlig om fremtiden.

Abelone bidrar med låta “We here now”1000700_635041516523594_352632434_a

Hvorfor begynte du med rap/musikk?

– Jeg begynte med musikk og rap fordi da jeg først fikk feelingen av det og fant ut hva jeg likte, følte jeg meg som fisken i havet. Det var bare meg. Sjelen min fikk frysninger, og hjertet mitt brant får det. Jeg følte det var den perfekte måten å utrykke meg på, vise følelser, kjærlighet, sinne, glede, sensualitet, sexsualitet, meninger, sorg, altså.. alt mulig – Med en melodi som fikk alt til å virke mer troverdig og ga en extra feeling til det.

 Hva er ditt budskap?

-Mitt budskap me lyrikk og melodi er absolutt ikke noe jeg vill kallt ett ”budskap”. Men bare meg. Music is me. Either you like it or not – i will do me(music) Når du hører mine ord gjennom en melodi/beat blir du kjent med meg som person, du kjenner deg kanskje igjen, du føler kanskje med meg, du liker det kanskje ikke, kanskje du blir inspirert, motivert. Musikken min er en god måte å bli kjent med meg på. Personlig.

 Hva synes du om flertallet av gutter innenfor denne konkurransen?

– I love me some competiton! Gutter er absolutt overvurdert når det kommer til musikk/rap og kvinner eg 10000% undervurdert – min mening. Jeg er her får å bevise at kvinner og på en måte kan komme til det punktet der vi er dem som er ”overvurdet” altså med andre ord ta plassen til guttene. Jeg føler dem har hatt ”makt” lenge nåkk nå! Men jeg må si det er mangen som er utroooolig flinke, med et sterkt potensialt talent! Men dem må stå på får jentene slår til altså!

 Hvem er deres kvinnelige rap-inspirasjoner?

-Mine kvinnelige rap-inspirasjoner… her må jeg si Lauryn hill! men ikke bare henne. Rah digga, erykah badu, M.I.A, lil kim, missy elliot,lil mama, nicki minaj, lady sovereign, jeg kunne ha nevnt så mangen! Jeg har mange inspirasjoner, ikke bare artister, but life itself og heller ikke bare kvinner men mange mannlige også. Noe jeg brenner for da, er oss kvinner generelt, det er på tide vi står opp og viser hva vi alle er capable of!

 Har du noen favoritter av de andre jente-finalistene?

-Kjempe flinke alle sammen, men ingen favoritter nei.

 Hva er dine fremtidsutsikter?

-Innen de neste fem årene vil jeg fokusere på å oppnå 3 mål. Først og fremst er det viktig for meg å åpne veier for kvinnelige artister ved å være et suksessfullt forbilde innen musikkbransjen. Jeg ønsker også å hjelpe min egen by Stavanger til å utvikle seg musikalsk noe som legger til rette for oppkomende artiste. Sist men ikke minst er det en selvfølge at jeg vil forberdre meg med musikken min.

Synne Eileen bidrar med låta “Daisy”synne_2048_4420361a

Hvorfor begynte du med musikk?

De aller fleste mennesker elsker jo musikk fra de er barn av. For noen dabber det kanskje litt av, mens for de aller fleste vil musikk alltid være viktig i større eller mindre grad. For meg har musikk aldri vært noe jeg begynte med, bare noe jeg aldri sluttet med. Jeg har vært så heldig å vokse opp i et hjem der musikk alltid omga meg – mamma spilte piano og sang, pappa samlet på LP-er, kassetter og CD-er, og hørte på musikk på de store høyttalerne i stua. Jeg laget mange rare sanger da jeg var liten, men det var først da jeg var i 11-12 års alderen at jeg begynte å skrive dem ned. Det ble et alternativ til dagbokskriving for meg, for jeg kunne maskere ting litt slik at hvis noen leste det ville de ikke nødvendigvis forstå hva/hvem eller hvordan jeg mente det jeg skrev.

 Hva er ditt budskap?

 Generelt handler alle sangene jeg skriver om forskjellige aspekter av livet. Livet er ikke bare flott, bare trist eller bare morsomt. Jeg håper bare at jeg gjennom min musikk kan spre glede og en eller annet form for håp til dere som hører på. Hvis det er en trist sang så kan man tenke at “ja, det er kanskje ikke bare jeg som føler det sånn”, og hvis det er en gla-sang kan man danse og synge med. Denne sangen som jeg har bidratt med her i rapvalg, “Daisy”, handler om min store heltinne og fantastiske venn som klarte å komme seg gjennom en oppvekst preget av vold og utrygghet til å likevel bli et helt utrolig flott menneske som sprer masse glede til de rundt seg. Jeg håper gjennom denne sangen å fortelle hennes historie og gi håp til andre i lignende situasjon – at de skal se at det er mulig å forme sin egen framtid på tross av at man bærer med seg en mørk fortid. Jeg forstår ikke helt selv hvordan hun klarte det, og tør ikke tenke på hvordan jeg hadde endt opp i samme situasjon. Men hun har virkelig bevist for meg at det er mulig å synge en “annen sang enn den du har blitt lært”. De vakreste blomstene kan komme opp av en asfaltsprekk.

 Hva synes du om flertallet av gutter innenfor denne konkurransen?

 Det er jo for så vidt ganske naturlig, i og med at rapvalg i utgangspunktet var en ren rap-låtskrivingskonkurranse, før de i år åpnet for alle sjangre (som var fint for meg!). I Norge og i verden generelt har jeg inntrykk av at det er flest mannlige artister innenfor denne sjangeren, men jeg har også inntrykk av at det er i ferd med å snu. Hurra! 🙂

Hvem er dine kvinnelige inspirasjoner?

 Wæh, det er vanskelig å velge! Det er så mange flinke jenter der ute. De siste årene har jeg hørt veldig mye på Regina Spektor, A Fine Frenzy og Tori Amos. De representerer tre typer sterke personligheter som jeg ser veldig opp til. Blandt Norske artister er det som regel Marit Larsen, Ane Brun og Eva & the Heartmaker som går på repeat hos meg. Men mamma er selvfølgelig best!

Hva er dine fremtidsutsikter? 

Om dagen opererer jeg på halvtårsplaner. Til høsten reiser jeg tilbake til Liverpool (har studert der i 3 år), for å jobbe litt videre med bandet mitt, og spille inn litt flere låter osv fram til Desember. Så håper jeg da at vi kan komme til Norge snart og varme opp for Casa Murilo på turné eller no. Det hadde vært fett det.Legg igjen en kommentar